Най-вероятно имате или сте имали инсталиран софтуер на хостинга си, който е записал файловете и директориите, които не можете да изтриете. Файлове и директории създадени през скрипт стават собственост на сървъра (owner „web“) от съображения за сигурност. При това положение вие не можете да ги манипулирате, нито да ги изтриете през FTP или през файловия мениджър. Такива създадени от скрипт директории и файлове могат да бъдат изтрити само през скрипт. За да избегнете подобни проблеми е необходимо да chmod-вате файловете и директориите на 777 при upload-а или да напишете допълнителен скрипт, чрез който по-късно да им променяте правата на 777. За по-голяма сигурност е препоръчително директориите да са с права 777, а файловете – с права 666.

Най-лесния начин да избегнете това ограничение е като използвате CGI версията на PHP. В този случай PHP се изпълнява от името на вашия потребител и не е необходимо да chmod-ватефайловете и директориите. За подробна информация вижте страниците Как да изключа safe_mode на PHP? и Common Gateway Interface (CGI).

Повечето системи за управление на съдържанието (Content Management System, CMS) като Joomla, Mambo и пр. дават възможността да зададете през административния панел права на качените през системата файлове, така че след това да можете да ги изтриете прeз FTP. Например в Joomla за новокачените файлове опцията е

при англоезична версия:
en_ver -> Global Configuration -> Server -> File Creation/Directory Creation

при българоезична версия:
bg_ver -> Общи настройки -> Сървър -> Създаване на файлове/Създаване на директории

като има и опция за съществуващите файлове.

Ако се затруднявате с изтриването на директориите и файловете може да ни пишете на support@host.bg и да укажете кои директории и файлове желаете да бъдат изтрити или да им бъдат променени правата.