Всички знаят какво е Кока-Кола – напитката е позната в целия свят. Когато се спомене за Кока-Кола в съзнанието на хората изниква известната бутилка на Кока-Кола и характерното лого на компанията, които са техни запазени марки. Компанията Кока-Кола е инвестирала през годините милиарди долари, за да рекламира и утвърди своя продукт – напитката Кока-Кола. Какво всъщност представлява тази напитка на външен вид? Опитайте да си представите Кока-Кола без бутилката и етикета с логото на компанията. Това е просто кафеникава течност. Махнете бутилката и етикета с логото „Coca-Cola“ и ще видите, че е много трудно, почти невъзможно да мислите за продукта на тази компания извън неговата „опаковка“.

За вашия бизнес вашият домейн и лого са от същата важност, както бутилката и етикета за корпорацията Кока-Кола – те са „опаковката“ на вашия електронен бизнес. Вашата компания, макар и малка, може да изглежда авторитетно в световната мрежа. Добрата опаковка ще изгради на вашия продукт желания имидж и ще продава вашия продукт успешно. Лошата и неподходяща опаковка могат да провалят вашите начинания.

След като вече сте решили да промотирате в глобалната мрежа своя съществуващ бизнес или да започнете нов бизнес, изцяло базиран в интернет, вие знаете, че за целта трябва да притежавате собствена интернет страница – уеб сайт. Изграждането на вашия сайт, рекламирането му, развиването му все още е в бъдещето. В самото начало вие трябва да изберете името, под което ще бъде представен в мрежата вашия бизнес – т.нар. домейн. След като откриете възможно най-подходящия за вас домейн е препоръчително веднага да го регистрирате. Изграждането на сайта ви може и да почака, но през това време някой друг може да регистрира избраното от вас домей име.

Добрият и печеливш уеб сайт се получава при комбиниране на добър външен вид, функционалност и лесно за помнене и изписване домейн име. Изборът на домейн може да изглежда лесна задача и не особено важна част от създаването на една интернет страница. В действителност избора на „правилния“ домейн за съответния сайт е резултат от комбинацията на уеб-маркетингови знания, сериозно маркетингово проучване, добър усет и не малка доза късмет. В следващите страници е представена цялата информация, която може да ви бъде полезна при избора на името на вашия сайт.