Услугата е предназначена за сайтове с повишено потребление, свързано с гледането на видео. Параметрите на хостинга се различават в зависимост от това дали става дума за престриймване или статично видео.

  • В първия случай, полученият сигнал от камера се транскодира и публикува отново. Затова операцията се нарича престриймване или онлайн стрийминг. Обслужването му не може да се изпълни от стандартен хостинг. То изисква изполването на специализиран медиа сървър.
  • При хостване на статично видео, необходимата обработка на видеата е изпълнена предварително. Обслужването на статично видео може да стане и със стандартен хостинг, но само в случаите на малък брой гледания. Когато броят на гледащите видеата е по-висок се изисква оптимизация на уеб сървъра или изполването на медиа сървър.

Параметри на стрийм хостинг

  • За разлика от споделения хостинг и виртуалните сървъри, при стрийм хостинга най-важните параметри се обединяват в един. Процесорният ресурс, размерът на RAM паметта и ширината на честотната лента се представят удобно за клиента от един параметър – брой на едновременните кънекции към сайта. Това е максималният брой връзки, който хостингът може да обслужва в даден момент без да се прекъсва видеото за буфериране. Затова при избор на стрийм хостинг трябва да се направи преценка колко човека се очаква да го използват, за да гледат/качват видео клипове във всеки един момент.
  • Другият важен параметър при настройването на стрийм хостинг е размерът на видео рамката. Както платформите за видео споделяне, стрийм хостингът може да поддържа и обслужва няколко видео рамки едновременно. Размерът им се представя от височината на рамката. Така например1080p e HD видео с размер на рамката 1920 х 1080 пиксела, а 720p е името на рамка 1280х720 пиксела. Все още са разпространени размери 640 х 360 пиксела или 854 х 480 пиксела. По-големият размер изисква повече хостинг ресурси. Гледането на високата резолюция не е гарантирано с избора на режим „цял екран“ от браузъра. Ако клип с висока резолюция не е зареден на сървъра, той предлага на целия екран отново видеото с ниска резолюция.

Стрийм хостингът (stream hosting) се характеризира с по-големи пикови натоварвания. За да се избере най-подходящата услуга трябва да се има предвид че в Интернет нещата се развиват доста по-бързо от очакваното, особено по време на кампании. Затова, наемането на план, който предоставя резерва към ежедневните нужди на сайта, може да бъде добра застраховка за комфорта на потребителите.

Стрийм хостингът е предназначен видео разпространение. Наличието на няколко обучителни или демонстрационни видеа в един сайт не е причина да се наема стрийм хостинг. Обикновено, те надеждно могат да се обслужат от споделена услуга. Когато обаче новините се заменят с видео новини или в сайта се публикува потребителско видео, този хостинг продукт е добър избор. Провеждането на онлайн обучения също може да бъде подпомогнато с изполването на стрийм хостинг.

Наемането на стрийм хостинг стaва след консултация със специалист от Host.bg. Можете да отправите запитване на info@host.bg.