В основната страница на контролния панел има индикатор за общия изразходван трафик от началото на месеца до датата в която отчитате. Подробна информация за трафика на вашите сайтове можете да намерите в модул Статистики и логове

Статистики

 

За зареждането на страница с размер 200 килобайта например, се изразходва толкова трафик. При повторно зареждане от същия потребител трафикът може да е по-малък защото браузърите кешират част от съдържанието. Сборът от зарежданията на всички страници дава количеството трафик за месеца.

В Уникалните посещения не се отчита презареждането на сайта от един и същ потребител, т.е. показва се само „чистия“ брой посещения от различни потребители.

Кoлко е разрешеният трафик и какво става ако го превиша?

Различните хостинг пакети на Host.bg осигуряват различно количество трафик:

– 30 гигабайта за Старт хостинг
– 100 гигабайта за Персонален хостинг
– Трафикът е неограничен за хостинг план Премиум и по-високите планове Бизнес и Уеб Про.

Посочените лимити са за период от 1 месец. При каратковременно превишаване на трафика Host.bg не лимитира услугата. Ако постоянно превишавате предвидения за плана месечен трафик, трябва да преминете на по-висок хостинг план. За целта можете да се свържете с нас на e-mail: support@host.bg.

Как се отчита трафикът?

Трафикът включва зарежданията на страниците в основния домейн, адоните и поддомейните.

Изпращането на файлове по FTP и през файловия мениджър във вашия хостинг, ползването на  контролния панел и на пощенските кутии , както и получаването и изпращането на е-поща НЕ се отчитат.

Статистики за посещенията?

За всеки сайт на един акаунт (основния и адоните) можете да избирате с кой инструмент да разглеждате натрупаните статистически данни – Webalizer или Awstats. Te дават информация в цифров и графичен вид за трафика, за броя на заредените страници и уникалните посещения на сайта средно на ден и общо за всеки месец.

Какво показва всяка колона на Webalizer-а?

Графиката представя среднодневна и месечна статистика на трафика на един уебсайт, а колоните показват съответно:

Hits – общ брой на заявките към сървъра, т.е. колко общо страници, картинки и т.н. е изпратил сървърът.

Files – общ брой на заявките, които са предизвикали трансфер на файл, т.е. Hits минус броя на всички видове грешки (404 и т.н.) и минус файловете, които са се оказали актуални в кеша на браузера на клиента (тъй като HTTP протоколът позволява на браузърите да изискват данни от типа „дай ми този файл, ако е по-нов от определена дата“).

Pages – общ брой Hit-ове, но само за страници, т.е. без графики, css-и и т.н.

Visits –  брой на уникалните посетители, които са разглеждали страници от сайта

Sites – брой уникални IP адреси, отправили „запитване“  към сървъра

KBytes – големина на трафика, измерена в килобайти.

Най-важна е големината на трафика, тъй като показва дали превишавате позволения месечен лимит. Кликнете върху име на месец в лявата част на графиката, за да видите подробната месечна статистика по дни, часове, URL и т.н.

Каква информация предоставя Awstats?

За разлика от Webalizer, инструментът Awstats дава възможност за избор на период на статистиката по-дълъг от една година, стига да има натрупани данни. Освен това той дава справки за локацията на потребителите, посещенията от „паяците“ – автоматичните скриптове на търсачките, продължителността на престоя на посетителите във вашия сайт, операционните системи и браузърите, които използват посетителите, начините, по които са достигнали до вашата страница – през търсачка, препратка или директно, информация за повредени страници и др.

Awstats