За да бъде ефектна маркетинговата ви кампания трябва да добавите страницата си в най-популярните универсални търсачки и директории. За целта след като влезете в сайта на съответната търсачка трябва да намерите връзката или бутона с надпис „Add URL“ „Submit a Site“ „List Your URL“ „Suggest a Site“ или нещо подобно. Този бутон може да не е на началната страница на търсачката, например за да добавите сайта си към Гугъл трябва от началната страница да кликнете на връзката „Всичко за Google“ и след това на „Submitting your Site“.

Търсещите машини имат една или повече претърсващи програми, т.нар. „паяци“ или „ботове“, които индексират новите страници дори те да не са изрично добавени в съответната търсачка. Препоръчително е лично да добавяте страниците си в търсеща машина и да управлявате целия процес с помощта на картата на сайта (sitemap), инструментите, осигурявани от всяка от търсачките, като webmaster tools, например или в краен случай с налични в Интернет безплатни уеб приложения.

Популярни търсещи машини

google.com
bing.com
search.yahoo.com
aol.com
ask.com
wow.com
webcrawler.com
mywebsearch.com
infospace.com
duckduckgo.com
quora.com
lycos.com
hotbot.com
jabse.com – българска търсачка
yandex.com – руска търсачка
baidu.com – китайска търсачка

Трябва да се има предвид, че някои търсачки не функционират самостоятелно, а са собственост на други търсещи машини – например HotBot е собственост Lycos. Някои търсачки, като dogpile.com, изполват други търсещи машини. За един сайт понякога е достатъчно да бъде добавен в 3-4 основни търсачки, за да бъде откриваем от около 80% от ползвателите на интернет.

Директории

Възможно е някои търсачки или директории с безплатно индексиране да са прекратили безплатното добавяне на сайтове или да имат специални изисквания при индексирането.

Някои сайтове предлагат безплатно или в платен и безплатен вариант услугата „едновременно добавяне към множество търсачки“. По долу следва списък на търсещи машини и директории предлагащи безплатно добавяне. Някои имат изискване, при безплатно добавяне да поставите на страницата си техен банер или връзка към тях.

Някои от директориите изискват сайтът да бъде написан на английски или да има и вариант на английски език. При някои от директориите, за да добавите сайта си, първо трябва да влезете в страницата на категорията, на която отговаря вашият сайт и там да потърсите бутона за добавяне.

Тези услуги се развиват много динамично. Възможно е към момента на преглеждане на страницата, някои от тях да не са активни повече. Молим да ни извините и/или да коментирате наличието на неактиви линкове:

1second.com/free-url-submit.html
247webdirectory.com/submit.aspx
9sites.net/addurl.php
addme.com/
addurl.amfibi.com/
amfibi.com/addurl/
anoox.com/add_for_indexing_free.php
boitho.com/addyourlink.htm.en
businessseek.biz/page.php?page=submission-policy
cipinet.com/submit.php
cleversubmitter.com
directory-free.com/submit/submit.php
directoryint.com/
directoryworld.net
elitesitesdirectory.com/
ezilon.com/
exactseek.com/add.html
excitedirectory.com/submit.php
ezistreet.com/submit/
freeprwebdirectory.com/submit.php
gainweb.org/submit.php
gigablast.com/addurl
illumirate.com/
ineedhits.com/free-tools/submit-free.aspx
info-listings.com/submit.php
infotiger.com/addurl.html
intelseek.com/add_url_form.asp
isubmit.com/
jayde.com/submit.html
linkcentre.com/
linkpedia.net/submit.php
masspings.com/
mastermoz.com/register.php
nexusdirectory.com/submit.php
obln.org/submit.php
onemilliondirectory.com/submit.php
onlinesociety.org/submit.php
piseries.com/
polypat.org/submit.php
rankontoponline.com/SearchEngineSubmission/
scrubtheweb.com/addurl.html
search.sonicrun.com/freelisting
seomark.co.uk/submit-website-to-search-engines/
serfish.com/submit/
somuch.com/submit-links/
splatsearch.com/submit.html
submissionwebdirectory.com/submit.php
submit.biz/
synergy-directory.com/submit.php
triplewdirectory.com/submit.php
url.biz
viesearch.com/submit

Потърсете в интернет още безплатни портали и търсещи машини, където да добавите сайта си, чрез ключови думи като world global directory, search engine, free site listing, free add url и т.н.

Ако сайтът ви представлява фирмена страница е препоръчително да намерите бизнес директории и „жълти страници“ (yellow pages), където да го добавите.

Ако страницата ви съдържа информация само на една определена тематика е препоръчително да намерите директории и търсачки, специализирани само за сайтове с такова съдържание.

Ако страницата ви е написана на някакъв друг език освен български и/или английски, е препоръчително да откриете директории и търсачки на съответната държава и да добавите страницата си в тях.

Ако страницата ви има някакъв ограничен териториален обхват, например ако е предназначена за ползватели само от Балканите, само от Европа и пр., е препоръчително да добавите адреса си в портали и търсачки, специализирани за сайтове за съответната територия.

Ако всичко това ви се вижда сложно или твърде времеемко, за повишаване на рейтинга на вашия сайт можете да изберете някоя от услугите за популяризация, предлагани от Host.bg.