За отчитане посещенията на един сайт се използват различни видове броячи (web counters).Host.bg предлага на клиентите си интегрираната в контролния панел система webalizer за отчитане на трафика, чиято статистика можете да видите в модула „Трафик„. Но ако клиента желае може да сложи още един или няколко от многото предлагани в интернет видими или невидими безплатни броячи за посещаемостта на страницата, например:

Български безплатни броячи

https://www.tyxo.bg/joinsite
https://bgcounter.com

Други безплатни броячи

https://cqcounter.com
https://extreme-dm.com
https://www.coolcounters.com
https://www.amazingcounters.com
https://hitslog.com
https://www.mywebstats.org
https://www.w3counter.com
https://www.ezwebstat.com
https://www.activemeter.com
https://www.webcountersforfree.com
https://www.freehitcounters.net
https://www.counterdata.com
https://www.mxcounters.com
https://freewebcounter.info
https://www.speedycounter.com
https://www.free-counter.com
https://www.countmypage.com
https://www.statcounter.com/free_hit_counter.html
https://www.free-counters.co.uk
https://www.freestatscounter.com
https://www.free-counters.net
https://www.justaddtraffic.com и т.н.

Броячите са цифрови, невидими или представляват само малък банер-връзка, при кликане върху който се зарежда страница с подробна статистика на посещенията. От изброените по-горе броячи най-подробна статистика дава безплатния брояч на портала Tyxo.bg, който предоставя следната статистическа информация:

– посещаемост по градове
– посещаемост по държави
– посещаемост по ISP (доставчици на интернет)
– използвани ключови думи
– влизания от търсачки
– референции от сайтове
– посещаемост по дни, седмици, месеци и години
– брой уникални посещения
– брой импресии
– графика на посещенията за последните 12 дни
– показва колко души са онлайн в момента

Може да се избира между невидим и няколко типа видими броячи.

Но дори и без да имате какъвто и да е брояч, все пак посещаемостта (а от там – и популярността) на страницата ви ще бъде измервана и информацията по този въпрос ще бъде достъпна за всеки ползвател в мрежата, независимо дали желаете или не.

Сайта Alexa.com, собственост на Amazon.com, разполага със софтуер, който „следи“ практически всеки уеб сайт в мрежата. Въз основа на посещаемостта на различните страници те биват класирани на различно място, например даден уеб сайт днес може да се намира на 3 458 761-во място сред всички сайтове в интернет, а след година – на 98 545-то място и т.н.

Ако един сайт се нарежда по посещаемост измежду първите 100 000 сайта в интернет Alexa.comпредоставя и графична статистика за посещаемостта по месеци.

Може да се каже, че е прилично постижение ако един сайт се класира измежду първите един милион сайта в мрежата. Счита се за доста престижно ако даден уеб сайт влезе в топ 100 000 наAlexa. Още по-голям е „авторитета“ на сайт, който в влиза в топ 50 000 или топ 10 000. Alexa.comпредоставя и списък на най-големите „трафик-разбивачи“ – първите 500 сайта по посещаемост в мрежата. На самия връх, в топ 10 на Alexa, неизменно се нареждат сайтове като Yahoo, Google, MSN, eBay и Amazon.

Отлично класираните сайтове в Alexa са предимно от следните типове:
– общи директории и търсачки
– общи бизнес и B2B портали и търсачки
– сайтове, директории и търсачки за определени типове бизнес
– специализирани и общи онлайн магазини, складове и аукциони
– електронни медии, новинарски и информационни сайтове
– сайтове за различни интернет услуги като email-и, онлайн комуникации, интернет маркетинг, webspace и др.
– онлайн игри
– блоговете и форуми
– сайтове за запознанства

Alexa.com предоставя и класация на сайтовете по категории и по езици. Списък с български сайтове подредени по популярност може да видите в директорията на Alexa на адрес:
https://www.alexa.com/browse/general/?&CategoryID=475&mode=general&R=True&Start=1&SortBy=Popularity

Топ 100 класация на български сайтове според брояча на Tyxo.bg може да видите на адресtyxo.bg/top100

За да бъде индексиран един сайт от софтуера на Alexa е необходимо той да е бил онлайн поне няколко месеца и да реализира някакъв, макар и малък трафик, например десетина уникални посещения дневно.

Вероятно мнозина собственици на сайтове ще бъдат разочаровани когато проверят къде е класирана тяхната страница и установят, че преди нея в интернет се нареждат милиони други страници. В действителност развиването (web development) и популяризирането на един сайт е много по-трудна задача от самото изграждане на страницата. Трябва да се има предвид, че почти всяка страница има потенциала да заеме по-добро място в класациите ако се използват няколко прости правила и „хватки“ за оптимизиране, поддръжка и рекламиране на сайта. Повече по тези въпроси може да прочетете в секцията Интернет маркетинг и Search Engine Optimization (SEO).

Когато става дума конкретно за печалба от продажба на реклама, може да се каже в прав текст, че ако уеб сайта не се нарежда минимум между първите един милион сайта в мрежата, то за собственика е
още рано да предприема опити за предлагане на платена реклама на страницата си. По-сериозно може да се мисли за предоставяне на рекламни позиции в сайта ако той вече е класиран в топ 100 000 на Alexa.com

Ако притежавате страница, която е класирана между първите няколко хиляди уеб сайта в мрежата и не сте предприели стъпки към предлагане на платена реклама, тогава вие определено губите не малко пари. В този случай даже няма да ви се наложи да търсите рекламодатели – самите те ще ви открият или уеб рекламните брокери сами ще ви предложат услугите си в намирането на подходящ рекламодател.