PTR записът служи за откриване на домейна, който ползва определен IP (сървърен) адрес. PTR записът изпълнява обратна фукнция на „А“ записа, който служи за откриване на IP (машинния или сървърния) адрес на който работят уеб услуги с името на определен домейн. „A“ записът се намира в зоната (конфигурационен файл) на домейна, до който всеки клиент има достъп. За разлика от него, PTR записите се намират в зоната на IP мрежата в която се намира конкретният адрес. Тя се обслужва от притежателя на тази мрежа, който обикновено е доставчик на комуникационни, уеб или хостинг услуги, но би могъл да бъде и голяма организация, която оперира в своя полза.

За да работи един сайт е задължително в зоната на домейна да има „А“ запис. Наличието на PTR запис е опционално, но е препоръчително. За всеки PTR запис за един домейн трябва да има въведен „А“ запис. Откриването на домейн по известен IP адрес се нарича „обратен резолвинг“ (reverse DNS lookup или rDNS). PTR съкращението идва от дефиницията Address Pointer to DNS name.

Използването на PTR запис се превръща в стандарт за мейл услугите. За намаляване на спама мейл сървърите проверяват дали домейнът подател има право да оперира на сървъра, от чийто IP адрес се изпраща пощата.

Формат на PTR записа:

1.121.168.192.in-addr.arpa.     1800     PTR     mail.my-domain.com.

Системата за каталогизиране на IP адресите е подобна на тази за домейните. Всички IP адреси могат да бъдат разглеждани като поддомейни на един основен домейн адрес. Прието е това да бъде домейнът in-addr.arpa за IP адреси версия 4 и ip6.arpa за IPv6 адресация. Освен това подмрежите от IP адреса – това са числата между точките, се поставят в обратен ред, като най-старшото число е най-близо до основния домейн. Например, за IP адрес 192.168.121.1 rDNS записът в системата за обратен резолвинг ще изглежда така:

1.121.168.192.in-addr.arpa

Параметри на записа:

Name: това е обратният DNS запис (reverse DNS)

TTL: „Time to Live“ е времето, на което се опреснява този запис от глобалните сървъри. Измерва се в секунди. Сотйността по подразбиране е 1800 секунди или 30 минути.

Type: видът на записа е „PTR“

Data/System: това е полето за името на домейна

Многократни PTR записи (Multiple pointer records):

Възможно е да се зададат няколко пойнтъра за едно домейн име. Това е често срещана необходимост за високо натоварени мейл услуги, които се обслужват от няколко сървъра със собствени IP адреси. Изпълнява се като се въведат няколко записа за различните IP адреси. Използването на един и същи IP адрес в PTR записите, макар да не е изрично забранено в стандарта не е препоръчително и може да попречи на нормалната PTR проверка. Проблем може да се окаже и използването на много (повече от 100) записа, ако това доведе до неправилна обработка на DNS пакетите заради увеличения им размер.

Ръчна проверка на DNS записите за един домейн:

Изпълнява се по следния начин:

1. Установява се поддомейнът с който оперира е-пощата на един подател. В случая ще проверим Host.bg. Това става с командата:

dig MX +short host.bg

Получаваме отговор:

10 mbox.host.bg.

2. Намираме адреса на сървъра, на който оперира пощата на Host.bg

ping mbox.host.bg

IP адресът се намира в скобите:

64 bytes from mbox.host.bg (87.120.40.252): icmp_seq=5 ttl=59 time=3.03 ms

3. Проверяваме PTR записа или иначе казано дали Host.bg може да изпраща поща от адрес 87.120.40.252:

host 87.120.40.252

Потребителите на Windows могат за ползват командата nslookup:

nslookup 87.120.40.252

Лявата част на домейн in-addr.arpa представлява IP адресът 87.120.40.252, изписан с обратен ред на числата между точките:

252.40.120.87.in-addr.arpa domain name pointer mbox.host.bg.

Както може да се очаква Host.bg минава успешно тази проверка.

Повече за домейн администрацята можете да намерите в секция Настройки и изполване на домейна.

Задааването PTR запис се изпълнява от Техническата поддръжка на Host.bg. Можете да заявите това с тикет от административния панел на домейна или хостинга. За създаване на PTR запис е необходимо да имате собствен IP адрес. Ако при абонирането за хостинг услуга не сте добавили IP адрес в пакета, можете да го добавите допълнително.