Стандартният трансфер на домейн от един хостинг доставчик към друг представлява промяна на регистрара. Процедурата е различна, когато двата доставчика ползват един и същи регистрар. Кой е текущият регистрар за всеки домейн може да бъде установено от публичния Whois справочник.

I. Стандартен трансфер, без промяна на данни за рeгистранта

Процедурата по трансфер на домейни от типа gTLD преминава през следните етапи:

– очакване потвърждение от административния контакт на домейна (Pending Admin Approval)

На имейла на административния контакт се изпраща писмо от do_not_reply@myorderbox.com за потвърждение/отказване на трансфера на домейна към Host.bg. Този етап е с продължителност 5 дни и ако в този срок трансферът не бъде потвърден от административния контакт, той ще пропадне. При потвърждение от страна на административен контакт трансферът преминава директно към следващия период без да се изчаква 5-дневения период.

– очакване потвърждение от текущия регистратор на домейна (Pending Registry Confirmation)

Този етап е с продължителност 5 дни и при липса на причини трансферът да бъде отказан (задължения, спорове за собственост) потвърждението е автоматично на 5-тия ден. Веднага след това потвърждение трансферът завършва успешно и се създава контролен панел за управление на домейна в Host.bg.

Имайте предвид че по време на трансфер НЕ МОЖЕ да се сменя никаква информация за домейна. Whois информацията се заключва.

II. Tрансфер с промяна на данните за регистранта

Внимание! Ако в поръчката за трансфер са въведени различни данни от посочените в Whois справочника за домейна, се смята, че заедно с трансфера ще бъде извършена и процедура по смяна на собствеността на домейна.

Данните, чиято промяна се следи са:
– име на регистранта
– име на фирмата или организацията, собственик на домейна (ако е обявена такава в акаунта)
– мейл адрес на регистранта

В този случай трябва да бъдат направени три потвърждения:

1) от имейла на настоящия регистрант за смяната на данните за собственика;

2) от имейла на новия регистрант за същото потвърждение;

3) от административния имейл на новия регистрант за потвърждение на трансфера;

Промяната на данни за регистранта може да се изпълни само след потвърждение от двете страни, условно наречени „текущ“ и „нов“ регистрант. Е-поща за потвърждение на извършените промени се изпраща към текущия и новия собственик.

Внимание! Дори в случаите, в които имейл адресът на регистранта не се променя, се изпращат 2 писма и регистрантът трябва да върне 2 потвърждения.

Валидността на поканите за потвърждение е 60 дни. В този период заявката за промяна е със статус “чакаща”. Само ако регистрарът получи потвърждение на двете покани, данните и собствеността на домейна се променят. При непотвърждаване на едната от поканите или при липса на реакция, процедурата по трансфер пропада.

Подател на мейлите от регистрара за промяна на данни се „do_not_reply@myorderbox.com“
Събджектите на писмата са:

    Change of Registrant request for domain name – Current Registrant. Action Required.
Change of Registrant request for domain name – New Registrant. Action Required.

След като заявката за промяна на данните на регистранта се одобри от стария и новия административни контакти, въпреки наличието на това одобрение, се изпраща мейл до текущия административен контакт за потвърждение на трансфера и стартира стандартната процедура по трансфер.

Процедурата при трансфер на .eu домейни е улеснена, тъй като не изискват потвърждения. Достатъчно е да разполагате със секретен код за трансфер (Authorisation code) и домейнът да е активен. След активиране на платена поръчка за трансфер на .eu домейн, процедурата завършва в рамките на 1 ден.

При трансфер на .bg домейни към Host.bg следваме правилата на Register.bg. Домейните от областта .bg нямат секретен код и се трансферират около датата на изтичане. При смяна на Регистратора преди датата на изтичане на домейна, предплатеният период се губи. Трансферът на .bg домейни е обвързан с необходимостта от предоставяне на документи от регистранта. За повече информация, моля, погледнете информацията от следния линк: https://host.bg/bg/info/transfer-na-domeini-bg/

За въпроси относно поръчки за трансфер на домейни, можете да се свържете с отдел “Поръчки и плащания” на телефоните посочени в меню Контакти на нашия сайт или да ни пишете на billing@host.bg.