Правилата за регистрация и обслужване на отделните домейн имена, включително правото на собственост върху тях, се определят от съответните регистратори. Имената .com, .net и .name например се регистрират от американската организация Verisign, домейнът .eu се предоставя от некомерсиалната организация EURID, a разширението .bg се обслужва от Регистъра на домейн имена в областта .BG и подобластите – Регистър.БГ.

Притежателят на достъп до административния мейл за регистрацията на .com, .net и .name има възможност да променя както информацията за собственика на домейна, така и фирмата, която обслужва регистрацията (например Host.bg). По такъв начин той се явява притежател на собствеността върху домейна. Whois справочникът за домейн имената пази информация за историята на един домейн, но изпълнените от Verisign регистрационни промени, не могат да бъдат анулирани. Отделно от това, придобиването на достъп до административния мейл и до управлението на един домейн не може да бъде оспорвано, ако не се докаже пробив във сигурността на техническа система на регистратор или риселъри. На практика най-честите спорни случаи са на доброволно поделяне на достъпа до един контролен панел. Затова препоръката към абонатите на глобални имена (.com, .net и т. н.) е да не предоставят временен достъп до управлението на домейна на трета страна, независимо по какви причини.

Домейните в областта .bg имат по-висока защита, на което се дължи и по-високата им цена. Регистър.бг предлага добре разработена система от правила за арбитриране на спорните случаи. Самата регистрация на домейна се извършва с присъствено поставен или нотариално заверен подпис, което създава предпоставки за по-висока сигурност.

Контролният панел на Host.bg позволява създаването на потребители с ограничен достъп до отделните модули и функционалност. Собственикът на един хостинг и домейн акаунт може да ограничи достъпа до управлението домейна на сътрудници по проекта за създаването на един уеб сайт, с което да защити домейна в преходния период на разработването.

Собствеността върху името се запазва до изтичане на абонамента, както и определен срок след това. Срокът зависи отново от регистраторите. Някои от тях не предлагат такъв срок, други осигуряват период от 14 до 40 дни. Повече за условията за подновяване можете да намерите в страница Какво се случва, когато домейнът ви изтече?.