Nameserver-ите (Domain Name Servers) представляват компютри, които съдържат данните за всяко домейн-име в интернет и софтуер, чрез който да трансформират домейна в неговия IP-адрес. Цялата система в която са обхванати сървърите (Domain Name System) може да бъде сравнена с телефонен указател, където домейните са имената, а IP-адресите са телефонните номера. На всяко домейн-име отговаря някакъв IP-адрес (Internet Protocol), съставен от 4 сегмента х 1, 2 или 3 цифри (например 129.68.0.208 и т.н.). Задачата на неймсървърите е при заявка за отваряне на дадена страница (изписване на домейна в браузера и натискане Enter) да трансформират всяко домейн-име в неговия еквивалентен IP-адрес. Всичко това е нужно, защото човешката памет по-лесно запомня имена, а машините работят с цифри.

!ВНИМАНИЕ: За да бъде уеб сайта ви достъпен за ползвателите в мрежата към домейна ви трябва да са зададени хост-адресите на поне два неймсървъра, който да указват IP-адреса на вашата уеб страница.

Неймсървърите се задават като хост, а не като IP-адрес и обичайният им вид е ns.somedomain.com

Смяната на неймсървърите в контролня панел на Host.bg се извършва през модул Домейн инфо.

В този случай НЕ е необходимо да се правят каквито и да било настройки от модул DNS администрация в контролния панел. Ако сте променили някакви настройки в този модул използвайте бутон „Възстановяване“, за да върнете настройките по подразбиране.

В долната част на страницата домейн инфо се намират полетата, наименовани Nameserevr 1 и Nameserver 2, където трябва да въведете новите неймсървъри ако желаете да паркирате един домейн към друг, да насочите домейна си към някакъв външен хостинг или да го насочите към хостинг от Host.bg, който обаче е на друг контролен панел.

От същия модул домейн инфо можете да създадете собствени неймсървъри с вашето домейн име.

Допълнителна информация за насочването на неймсървърите на домейните към съответните сайтове може да прочетете на страниците:

Как да насоча домейна си към хостинга, ако хостинга и домейна са на различни места?

Промяна на неймсървърите от модул Домейн инфо

Какво е DNS насочване на домейн към Host.bg?

Паркиране на домейн