Трансферът на домейн представлява прехвърлянето на домейн от една компания-продавач на домейни към друга.

Прехвърлянето на ваш съществуващ домейн от друга домейн-компания към Host.bg става бързо и лесно, без каквото и да е допълнително заплащане или „скрити“ такси. Необходимо е да заплатите единствено цената на домейна за следващия платежен период, като по този начин домейна ви ще бъде удължен с една година. Например, ако домейна ви изтича на 1-ви септември 2016, а вие решите да го прехвърлите към Host.bg на 15-ти юли 2016, след като платите сумата за една година, домейна ви ще бъде прехвърлен при нас и удължен до 1-ви септември 2017 г.

За да бъде възможно прехвърлянето на домейна е нужно да са изпълнени следните условия:

– домейна да бъде отключен за трансфер;
– за всички домейни е необходимо да ни предоставите ключ за трансфер;
– до изтичането на домейна да остават повече от 30 дни;
– домейна да е купен или да е прехвърлен за последно преди повече от 60 дни;
– по отношение на домейна да няма правни неуредици като спорове за търговски марки и др.

Това не са наши изисквания, а са условия, поставени от световната организация ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers).

Ако тези условия са изпълнени, тогава е нужно да пуснете заявка за трансфер на домейн от адрес https://host.bg/bg/domain и да извършите заплащането на едногодишната такса по някои от посочените начини на заплащане.

!Внимание: След като пуснете заявка за трансфер на даден домейн и платите едногодишната такса, ще бъде необходимо да проверявате периодично имейла с който е регистриран домейна, тъй като в тази пощенска кутия ще пристигне писмото с линка, с който ще трябва да потвърдите, че желаете да извършите трансфера на домейна.

Процедурата по трансфер на домейни преминава през следните етапи:

  • очакване потвърждение от административния контакт на домейна (Pending Admin Approval)

На имейла на административния контакт се изпраща писмо от do_not_reply@myorderbox.com за потвърждение/отказване на трансфера на домейна към Host.bg. Този етап е с продължителност 5 дни и ако в този срок трансферът не бъде потвърден от административния контакт, той ще пропадне (failed). При потвърждение от страна на административен контакт трансферът преминава директно към следващия период без да се изчаква 5-дневения период.

  • очакване потвърждение от текущия регистратор на домейна (Pending Registry Confirmation)

Този етап е с продължителност 5 дни и при липса на причини трансферът да бъде отказан (задължения, спорове за собственост) потвърждението е автоматично на 5-тия ден. Веднага след това потвърждение трансферът завършва успешно и се създава контролен панел за управление на домейна в Host.bg.

Имайте предвид че по време на трансфер НЕ МОЖЕ да се сменя никаква информация за домейна. Whois информацията се заключва.