Често за домейни се използват изрази и словосъчетания, които по някаква причина са попучили широко разпространение и са познати в почти всяка точка от земното кълбо. Типичен пример в това отношение е домейна www.AliBaba.com – на този адрес се помещава един от най-големите азиатски Business-to-Busines портали. Всички или почти всички са чували приказката за Али Баба и 40-те разбойници – тя е преведена на множество езици и е много популярна по целия свят. В следствие на това името на главния герой – Али Баба – е познато на повечето хора в света. Веднъж видян, подобен домейн е по-трудно да бъде забравен, макар че в случая името не кореспондира пряко с тематиката на сайта.

Ако сте решили например да правите сайт за футбол и всички подходящи домейни, съдържащи думата football са заети, е добър вариант да проверите дали не е свободен домейна TheNameOfTheGame.com/net/biz…, тъй като израза от популярната песен е широко известен в целия свят.

Изобщо идеята е след като еднозначните домейни са вече заети, да се открие някакъв много популярен в света израз от книга, филм, песен и пр., който да бъде регистриран във вид на домейн име.