Какво е FTP потребител?

Модул „FTP потребители“ на контролния панел е предназначен за създаване на нови или изтриване на съществуваши FTP акаунти (потребителско име и парола), както и за определяне на техните права. Можете да използвате един FTP акаунт за да дадете на своите сътрудници възможност да изпращат или изтеглят файлове от сайта ви без да влизат в контролния панел. Можете да настроите права на достъп до целия сайт или да ограничите достъпа само до някоя от вътрешните директории (папки) и нейните поддиректории.

Броят на броя FTP-потребители не е ограничен, независимо кой хостинг план сте наели.

Повече информация за FTP можете да намерите тук:

Какво е FTP?

Инсталиране на FTP клиент FileZilla.

Как да вляза в страницата за управление на FTP потребители?

За целта кликнете върху иконката „FTP потребители“ в контролния панел.

Как да създам нов акаунт на FTP потребител?

В страницата която се отваря въведете потребителско име и парола. В полето с надпис „Начална директория“ трябва да посочите пътя до директорията до която ще има достъп новия FTP-потребител. Можете да въведете този запис ръчно или да кликнете върху малкия бутон срещу полето […]. Когато натиснете този бутон ще се отвори нов прозорец от който да изберете достъпната за новия потребител папка. За него ще бъдат достъпни и всички папки, които се намират в избраната начална папка. Ако не зададете достъп до начална директория остава достъпа по подразбиране, който е до основната директория, т.е. до всички папки и файлове. След това кликнете бутон „Създай“.

Адресът за FTP достъп ви е изпратен по e-mail след регистрацията на вашия хостинг пакет.

За всеки новосъздаден FTP акаунт е възможно да бъде сменена началната директория и паролата или той да бъде изтрит.

За да смените паролата за FTP достъп не е необходимо да знаете старата парола.

!ВНИМАНИЕ: Имайте предвид, че смяната на паролата за достъп на главния FTP потребител автоматично променя и паролата ви за SSH.