Съществува огромно разнообразие от форми на електронен бизнес. Електронната търговия донякъде прилича на традиционната търговия, при която продавате продуктите си от своя магазин на улицата. Разликата е, че благодарение на интернет сега може да предложите стоките си на глобалния пазар, съставен от милиарди потенциални клиенти от почти всички държави в света, които могат да пазаруват без да напускат жилището си, стига да разполагат с връзка към интернет, кредитна карта и необходимата сума.

Многобройните електронни магазини и складове, продаващи смесени стоки или специализирани за определена стока, предлагат да закупите онлайн разнообразни продукти – дрехи, бижута, козметика, храна, книги, автомобили, детски играчки, всевъзможни видове техника, материали и т.н. Оборотите на електронната търговия в световен мащаб вече се измерват с десетки трилиони долари и очакванията са, че в близките 10-12 години практически около 70-90% от продажбите на дребно и едро в развитите страни ще започнат да се извършват през интернет.

Все пак продажбата през складове и магазини, дори и да са електронни, звучи донякъде познато. В епохата на интернет се появиха и всевъзможни нови и екзотични печеливши бизнеси. За българския потребител може би звучи твърде екстравагантно и странно, но в много страни има хора, които не могат да си аранжират растенията в зимната градина, затрудняват се да решат например какви завеси и пердета ще паснат най-добре на холовата им гарнитура или се чудят как най-добре да организират домашно парти. И са готови да плащат за добър съвет, който да ги изкара от подобни „затруднения“. Съответно се намират други хора, в много случаи обикновени домакини, които имат решение на подобни „проблеми“ и са готови да го предоставят срещу съответното заплащане. Това е типичен пример за една от формите на електронния бизнес – даване на всевъзможни  съвети и консултации онлайн срещу определено заплащане.

Ако през вашия уеб сайт извършвате дейности като

– предоставяне на платен достъп до дадена информация от сайта

– платено добавяне в електронен каталог (директория) на информация и връзки към сайтове

– онлайн регистрация в някаква организация или клуб срещу заплащане на членски внос

– платени съвети и консултации през интернет на каквато и да е тематика

– предлагане на възможност за онлайн заявки на каквито и да е платени услуги, които да бъдат изпълнени по-късно на определено място

– продажби на дребно или на едро на каквито и да е произведени от вас или произведени от друг стоки, продукти и материали

– продажби на каквито и да е изпълнявани от вас или от друг услуги

– предлагане в сайта на място за платена реклама от какъвто и да е тип

– реализиране на печалби чрез включване в каквато и да е афилиейт програма (affiliate program)

във всички тези случи вие се занимавате с електронен бизнес.

В материалите от раздела Електронен бизнес са разгледани поотделно основните типове електронен бизнес и техните особености.