.EU е TLD домейн. Това е официалният домейн на Европейския съюз. Всеки бизнес и организация, които изрично искат да декларират своята принадлежност към Европа, могат да го направят като разположат сайта си в .EU домейн областта. Предимство на домейна .EU е, че  все още могат да се намерят свободни домейн имена, които отдавна са регистрирани на другите TLD, особено в областта .com;

Домейнът се администрира от некомерсиалната организация EURid. Всяко физическо или юридическо лице може да закупи домейн .EU, като условието за това е да се посочи валиден адрес в страна-членка на Европейския съюз. Според условията на EURid домейни на .EU може да купуват само граждани на Европейския съюз, лица, пребиваващи продължително в Евросъюза и имащи адресна регистрация там и юридически лица – организации, фирми и пр., чието седалище се намира в страна от Европейския съюз.

Техническите характеристики на евродомейна са като на останалите домейни. Регистрираните домейни .EU могат да съдържат минимум 2 и максимум 63 знака. Разрешените за ползване символи са латински букви, арабски цифри и нормално тире (-), като домейнът не може да започва и да завършва с тире.