От модула E-поща на контролния панел можете:
– да създавате пощенски кутии
– да определяте максималния им размер
– да включвате Антивирусната защита
– да включватв Антиспам защитата
– да пренасочвате пощата за една кутия в друга
– да насочите към дадена пощенска кутия всички писма, адресирани към несъществуващи адреси от вашия домейн
– да определяте режима на работа на квотите (максималните размери) за всяка кутия

В името на email-адресите могат да се използват латински букви, арабски цифри и знаците ниско тире (_), тире (-) и точка (.). Потребителското име за достъп до всяка пощенска кутия е нейният адрес. Всяка пощенска кутия се достъпва с отделна парола.

Как да стигна до модула E-поща?

За целта първо влезте в своя хостинг акаунт на адрес https://admin.host.bg, напишете потребителското си име и парола и натиснете бутон „Вход“. Когато се „логнете“ успешно ще видите Контролния панел на Host.bg. След това кликнете върху меню „E-поща“.

Как да създам пощенска кутия и как да и променям паролата и настройките?

За да направите нова пощенска кутия въведете данните в тези полета.

При създаването на всяка нова пощенска кутия можете да изберете дали да е включенаантивирусната защита и каква да бъде степента на антиспам защитата.

На страницата, която ви съобщава за успешното създаване на новата пощенска кутия, са указани адресите на POP3/IMAP и SMTP сървърите, които трябва да въведете когато ползвате e-mail клиентска програма.

Указани са също вашето потребителско име, адресът на уеб мейла и са дадени връзки към страници с указания за настройка на най-популярните email клиенти – Outlook Express, Outlook,Mozilla Thunderbird, Eudora и The Bat.

Как да настроя пренасочване на една пощенска кутия към друга?

Кликнете върху връзката „Ново препращане“. В полето „E-mail кутия“ запишете името на пощата ОТ която ще се препращат писмата (в примера: test), а в полето срещу надписа „Препращай към“ запишете e-mail адреса КЪМ който ще се препращат писмата (в примера: somename@someserver.com)

Как да настроя насочване към дадена пощенска кутия на всички писма, адресирани към несъществуващи адреси с моя домейн?

Ако на мястото на думата „test“ от горния пример запишете символа „звезда“ (*), тогава всички писма пратени към какъвто и да е несъществуващ e-mail адрес, съдържащ вашия домейн, ще бъдат препращани към указаната пощенска кутия. Може да използвате тази опция за да „улавяте“ писма адресирани до вас, на които по невнимание е сгрешено името на пощенската кутия.

Как работят квотите?

Ако изберете Статичен режим на работа на квотите, мястото за електронните пощенски кутии се запазва единствено за тях. Ако някоя кутия се препълни, започва да действа ограничение единствено за нейния размер. Така уеб услугите и работата на останалите пощенски кутии няма да бъдат засегнати.

Ако се избере Динамичен режим на работа на квотите всички пощенски кутии и уеб услугите поделят динамично определеното от хостинг плана място. Този режим е по-икономичен от гледна точка на оползотворяване на дисковото пространство. Увеличаване на заетото място от която и да е кутия обаче, още преди да е достигнат максималния и размер, може да изчерпи общата квота за плана. Това ще преустанови получаването на е-поща във всички кутии в този акаунт и може да наруши работата на уеб услугата.