Какви функции изпълнява модулът „Домейн информация“?

– В тази страница можете да променяте информацията за собственика на домейна, за лицата за административен, технически и финансов контакт, която сте записали при покупката на домейна, т.е. информацията за име(на), адрес(и), имейл(и), телефон(и) и т.н.

– В същата страница можете да променяте на неймсървърите (Nameservers), ако желаете да насочите домейн, регистриран в Host.bg, към уеб страница, която е хоствана в друг акаунт на Host.bg или при друг хостинг провайдер.

– В страницата се намира връзката към модула за създаване на собствени неймсървъри (Nameservers).

– От тази страница става активирането/деактивирането на забраната за трансфер на домейна.

За да направите някоя от посочените настройки от меню „Домейни“ изберете модул „Домейн информация“ от началната страница на контролния панел.

Как да променя информацията за домейна?

В страницата, която се отваря е записана информацията за собственика на домейна, за лицата за административен и технически контакт и за контакт при плащане. Ако желаете да промените тази информация изтрийте стария запис, попълнете полетата и натиснете бутон „Запиши“.

Защо се налага да правя промяна в DNS (Domain Name Server) записите?

– Редактирането на DNS записите се налага когато трябва да насочите домейн, купен от друг регистратор, към страница, хоствана (публикувана) в Host.bg

– За да насочите домейн без хостинг, купен от Host.bg към хостинг акаунт в Host.bg.

– За да свържете домейн, регистриран в Host.bg, със страница публикувана на друг хостинг доставчик.

Промяната става като изтриете текущите записи в полетата Nameserver 1 и Nameserver 2 и на тяхно мястно въведете новите DNS1 и DNS2 (трябва да въведете най-малко два DNS-записа).

Кои са DNS сървърите на хостинга, към който искате да насочите домейна си, можете да разеберете в сайта whois.net  или в сайта register.bg , ако основният сайт е с разширение .bg.

Информация за трансфер на домейна
Повече информация може да намерите в меню „Трансфер на домейн“.

Още информация по въпросите свързани с насочването на домейн към хостинг може да прочетете на страница Как да насоча домейна си към хостинга, ако хостинга и домейна ми са на различни места?

В страница Паркиране на домейни.

Какво означава трансфер на домейн и какво е забрана за трансфер на домейн?

В най-долнaта част на страницата се намира опцията за забрана на трансфер на домейн име.

Трансфер на домейн означава прехвърляне на домейн от една компания-регистратор на домейни към друга. Ако по някаква причина сте недоволен от компанията, при която сте регистрирал домейна си вие можете да го прехвърлите към друга.

Прехвърлянето на домейн не е възможно в следните случаи:

– ако до изтичането на домейна остават по-малко от 30 дни;

– ако са минали по-малко от 60 дни от покупката или предишно прехвърляне на домейна;

– ако съществуват някакви правни проблеми свързани с домейна, например проблеми засягащи търговски марки и др.

Това са условия поставени от световната организация ICANN (Internet Corporation For Assigned Names and Numbers).

Понякога, обаче, е възможно и недобросъвестно прехвърляне (трансфер) на домейн от един регистратор към друг (Domain Hijacking), при което вие загубвате собственическите права над своя домейн. За да се избегне това активирайте опцията „Забрана за трансфер на домейн“ като кликнете върху бутон „Активиране“. Включването на тази опция няма да се отрази по никакъв начин на функционирането на вашия уеб сайт.

Някои домейни (например на .info, .biz и .org) са допълнително защитени и със специален код за трансфер на домейн. Ако собственика на такъв домейн пожелае да го прехвърли при друг регистратор на домейни, той трябва да съобщи на новата компания-регистратор кода за трансфер на домейна, наричан още EPP-ключ.

Повече информация по въпросите свързани с трансфера и защитата на домейн имената може да прочетете на страници Какво е трансфер на домейн?, Какво е заключване (забрана) на домейн за трансфер и защо е нужно? и Какво е код за трансфер на домейн (EPP ключ)?.

Мога ли да създам собствени Nameservers?

Аке не желаете да ползвате нашите неймсървъри можете да зададете свои NS с вашето домейн име. За целта кликнете върху връзката „създаване/ промяна на собствени nameserver“ над формата за въвеждане на NS.