Разбира се не е възможно да се очертае точен бюджет за започването на електронен бизнес изобщо, тъй като във всеки отделен случай ще става дума за конкретен електронен бизнес и размера на необходимата сума ще зависи от вида на бизнеса и на уеб сайта, от обхвата на конкретния електронен бизнес, намеренията и преценката на собственика и т.н. Както цената на един автомобил варира в много широки граници в зависимост от марката, годината на производство, състоянието на автомобила и т.н., така в зависимост от различни фактори варира и сумата за стартирането на даден бизнес в интернет. Затова тук са дадени само някои насоки и приблизителни суми по финансовия разчет.

Преди всичко ще ви бъдат необходими хостинг и домейн. Ако вземем за пример средния хостинг пакет на Host.bg – Бизнес PRO, чиято цена е 17,75 лева на месец, се получава 213 лева като годишна сума. Ако заплатите тази сума (213 лв. за 12 месеца) ще получите домейна си безплатно във вид на бонус, т.е. в този случай получавате хостинг + домейн на цена 213 лв. годишно. Хостинг пакета Малък Бизнес Про предоставя 2000 мегабайта място, 500 пощенски кутии от по 1 гигабайт и 100 гигабайта трафик на месец, което е напълно достатъчно дори за нуждите на солиден бизнес сайт със стотици страници и хиляди посещения на ден.

Ако целта ви е да си направите електронен магазин, тогава нямате нужда от нищо друго по отношение на програмното обезпечение, тъй като към хостинг пакетите на Host.bg Малък Бизнес Про и Корпоративен се предлага софтуера за електронен магазин на osCommerce, интегриран в модул Инсталиране на софтуер в контролния панел. Нужно е само да си инсталирате магазина, което ще ви отнеме броени минути, да отделите малко време, за да проучите възможностите наадминистративния панел на магазина, след което да качите снимките и описанието на продуктите, които ще продавате.

Ако желаете да имате информационен сайт със собствен форум и галерия например, също можете да ползвате предоставените от Host.bg система за управление на съдържанието, форумите и галерията, които вървят с всеки хостинг пакет и могат да бъдат инсталирани от модул Инсталиране на софтуер за няколко минути. Друга възможност е да закупите готов професионален темплейт (шаблон) за вашата страница от сайта ни за темпейти www.tyxo.com

Ако имате специални изисквания и поръчате сайта ви да бъде изработен от индивидуален уеб дизайнер или уеб дизайнерска компания, в зависимост от сложността и екстрите към сайта, изработката на дизайна и софтуера за вашата страница ще струват между няколкостотин и няколко хиляди лева. Въпреки, че е трудно да се посочват цифри „на сляпо“, но все пак за изработка на бизнес сайт може да очаквате цени приблизително от 500 до 2500 лева.

След като сайта ви е готов ще бъде необходимо или да наемете човек, който да се занимава с поддръжката на сайта, актуализирането на данните в него и популяризирането му в мрежата или вие, като собственик на сайта, да извършвате тази дейност. В първия случай ще трябва да предвидите бюджет за заплата на web developer-а.

Разбира се ще бъде необходимо да разполагате с постоянна свързаност към интернет, което обикновено струва в рамките на няколко десетки лева месечно.

Необходимо е да предвидите и рекламен бюджет за популяризиране на сайта. Такъв бюджет също се движи в много широки граници в зависимост от това къде решите да рекламирате (български и чужди сайтове с висок трафик, Google AdWords, вестници, радиостанции и др.), колко продължителна ще бъде рекламната ви кампания, какъв тип ще бъде рекламата – например текстови връзки или банери, какви ще са размерите и местоположението на банерите и т.н.

Повече информация за рекламирането и популяризирането на сайта може да прочетете в разделаИнтернет Маркетинг и Search Engine Optimization (SEO).

Разбира се изграждането на сайта не приключва с изработката на уеб дизайна и софтуера, а започва от този момент нататък. Например може да става дума за попълване с информация на база данни, а това е повече или по-малко продължителен процес, който може да изисква участието на няколко души. Трябва да се има предвид, че дори и най-качествената идея има нужда от време, за да се развие, което означава, че дори на един отлично направен и поддържан сайт ще му бъдат необходими от няколко месеца до година или повече преди реално да започне да носи приходи. Тук възниква проблема с мотивацията, което също е изключително важен момент от разработването на един интернет бизнес и също се явява своего рода „капитал“, може би дори с по-голямо значение от финансовите ресурси.