Автоматична настройка на виртуални машини

Тази опция ви позволява да зададете автоматична промяна на броя на процесорните ядра или използваните RAM памет и дисково пространство, когато потреблението им достигне някакъв праг.

Активирането на режим Автоматична настройка става от модул „Cloud VPS настройки“ на контролния панел на Host.bg – admin.host.bg

Промяната на параметрите става на базата на правила, които вие определяте в контролния панел на облачната услуга: cloud.host.bg. Например: „Виртуалната машина трябва да получи 1 GB памет повече, ако в течение на 10 минути използваната памет е била над 90% от предвидената. В рамките на 24 часа обаче, увеличението на паметта да не превишава 5 GB.“ Правилата могат да бъдат както за увеличаване, така и за намаляване на предоставените на виртуалната машина ресурси.

Промяната на мястото винаги налага рестартиране на VPS-а. Дали е нужен рестарт след промяна на CPU и RAM зависи от инсталирания софтуер. Ако увеличавате паметта повече от 16 пъти, ще бъде изпълнен рестарт независимо от използвания темплейт.

За да зададете Autoscale правило:

– Отидете в контролния панел на Cloud VPS
– Изберете виртуална машина
– В страница „Overview“ изберете опцията Autoscaling
– Отидете в секцията на параметъра, който ще настройвате: Memory Usage, Disk Usage или CPU Usage.
– Въведете правила за автоматично увеличение:

Преместете слайдъра „Allow increasing“ за активиране на настройката
Ако използването на RAM паметта е повече от Х MB за определен период от време, добави Y MB, но не повече от Z MB за 24 часа.
Ако използването на CPU е повече от Х % за определен период от време, добави Y %, но не повече от Z % за 24 часа.
Ако използванoто дисково пространство (HDD) е повече от Х GB за определен период от време, добави Y GB, но не повече от Z GB за 24 часа.

– Въведете правила за автоматично намаляване:

Преместете слайдъра „Allow decreasing“ за активиране на настройката
Ако използването на RAM паметта е по-малко от Х MB за определен период от време, намали с Y MB, но не с повече от Z MB за 24 часа.
Ако използването на CPU е по-малко от Х % за определен период от време, намали с Y %, но не с повече от Z % за 24 часа.
Ако използванoто дисково пространство (HDD) е по-малко от Х GB за определен период от време, намали с Y GB, но не с повече от Z GB за 24 часа.