Като се изключи причината „лоша или липсваща интернет връзка“, другите най-вероятни причини да не може да се свържете с FTP сървъра са:

– неправилни настройки: неправилен адрес на сървъра и/или неправилни потребителско име ипарола за FTP

– firewall между FTP клиента и FTP сървъра

1. Неправилни настройки
Най-честа причина е въвеждане на неправилен сървърен адрес. Ако сте забравили адреса на FTP сървъра може да го видите в активационното писмо с настройките и паролите, което получавате след плащането на хостинга. В него са и потребителското име и парола за FTP достъп, освен ако не сте ги сменили през модул FTP потребители на контролния панел.

Ако хостинга ви е от Host.bg тогава лесно можете да разберете какъв е адреса на FTP сървъра като погледнете какви са вашите неймсървъри, записани в модули домейн инфо и паркиране на домейни. Логиката е следната:

ако неймсървърите ви са
ns1.bgdns.net
ns2.bgdns.net

в такъв случай сървъра за FTP достъп е server01.host.bg

ако неймсървърите ви са
ns3.bgdns.net
ns4.bgdns.net

в такъв случай сървъра за FTP достъп е server02.host.bg

и т.н.

Ако сте си забравили паролата за FTP погледнете информацията в страница „Забравих си паролата за FTP, какво да правя?„.

2. Firewall между клиента и сървъра
Една от възможните причини да не можете да се свържете успешно по FTP е действаща между вас и вашия сървър Firewall програма. В такъв случай решението е да включите опцията „Пасивен режим“ на FTP клиента. Във FileZilla това се прави като от горното меню изберете

бутон „Редактиране“ -> „Настройки“

От панела който се зарежда кликнете върху връзката „Firewall настройки“ от менюто вдясно и сложете отметка в квадратчето срещу надписа „Пасивен режим“.