Домейн (domain name) е името, с което ще се вижда вашата Интернет страница, когато бъде създадена и публикувана в световната мрежа. Например, домейнът на българската безплатна е-поща АБВ.бг е  abv.bg, домейнът на Хостинг ЕООД е host.bg и т.н. Терминът произлиза от английската дума domain – област, територия, сфера, обсег. В Интернет не могат да съществуват два напълно еднакви домейна (имена на уеб сайтове).

Домейнът заменя IP адреса

За да работи един уеб сайт неговото домейн име трябва да е свързано с конкретен IP адрес. IP адресът е уникален номер на компютъра или сървъра, върху който физически е разположен сайта. IP адресите представляват поредица от цифри и точки – например 213.45.78.5, 85.128.60.178 и т.н. Тъй като е трудно хората да запомнят тези цифри е въведена ситемата за домейн имена (DNS или Domain Name System). Например домейнът Host.bg е еквивалентен на IP адрес 87.120.40.4.

Особености на различните домейни

За повече информация посетете страниците Какво е TLD?, Какво означават съкращенията .com, .net, .org, .biz и .info? и Какво е .EU домейн?

Ако вече имате предвид някое подходящо домейн име за вашия бъдещ сайт, е препоръчително да го зaпазите веднага, за да предотвратите възможността, някой да го регистрира преди вас.

Избор на домейн име

Ако избраното име за вашия сайт вече е заето, вижте как да изберете друг подходящ домейн в материалите от помощната секция Избор на домейн.