Всеки хостинг пакет в Host.bg има собствен „тестов адрес“, който изглежда по следния начин:  https://mysite.com.server.hostbgproject.com/. В този адрес „mysite.com“ е името на вашия домейн, а останалата част е служебен домейн на Host.bg. Адресът е записан в email-а, който клиентите получават при активиране на техния хостинг.

За да преместите един сайт първо направете негово копие на нашия хостинг и с помощта на тестовия адрес проверете и настройте цялата функционалност. След това сменете неймсървъритена домейна с тези, посочени в email-а за активиране на хостинга. Имайте пред вид, че смяната на неймсървърите може да отнеме до 48 часа. През това време някои посетители ще зареждат сайта ви от стария хостинг доставчик, а някои ще го зареждат от нашия сървър. През тези 48 часа също така ще трябва да проверявате пощата си и на двете места.

По този начин сайта ще бъде преместен почти без никакво прекъсване в работата му, а след като отминат 48-те часа ще функционира напълно безпроблемно.

Ако сайтът ви използва база данни, за която не е желателно да се правят промени в две различни копия, процедурата за местене е  по-сложна. Такъв е случаят когато сайтът ви има форум, тъй като съобщенията пуснати след преместването, но написани от постетители, които са „виждали“ стария сървър, ще се изгубят.

В този случай първо копирайте файловете и базите си данни на нашия хостинг, направете необходимите настройки и се убедете, че всичко работи на тестовия адрес (https://mydomain.com.server11.host.bg/). След това трябва да „спрете“ за малко сайта на стария си хостинг и да синхронизирате отново данните, за да сте сигурни, че пренасяте и последните промени по тях. Ако старият хостинг поддържа .htaccess файлове, най-лесно ще спрете достъпа на посетителите, като качите в главната директория .htaccess файл със съдържание:

Deny from all

Ако сървърът не поддържа .htaccess файлове, просто редактирайте индексния файл да дава кратко съобщение за грешка и нищо повече.

След като сте спрели сайта на стария хостинг, преместете отново файловете и базите данни, които може все пак да са се променили, на нашия сървър. Убедете се, че всичко работи на тестовия адрес. След това трябва да пренасочите посетителите от стария хостинг към тестовия адрес. Ако сървърът поддържа .htaccess можете да направите това като качите в главната директория.htaccess файл със съдържание:

Deny from all
ErrorDocument 403 https://mysite.com.server.hostbgproject.com/

като заместите https://mysite.com.server.hostbgproject.com/ с вашия тестов адрес. Ако сървърът не поддържа .htaccess можете да направите пренасочването чрез HTML meta tag, чрез JavaScript или подобен начин, например като качите на стария си хостинг index.html файл със следното съдържание:

<html><head><meta http-equiv=Refresh content=“0
URL=https://mysite.com.server.hostbgproject.com/“></head></html>

След това сменете неймсървърите на домейна с тези, посочени в email-а, получен при активирането на хостинга. По този начин веднага след като завършите преместването, всички ваши посетители ще виждат сайта на нашия сървър и няма да има изгубени данни. Пощата на домейна известно време може да пристига и при стария ви хостинг доставчик, за това е препоръчително да я проверявате и на двете места. При този метод на преместване има момент, в който посетителите нямат достъп до сайта ви, но той е само докато извършвате второто преместване и освен ако не става дума за много голями бази данни или сайтове, вероятно този период няма да надвишава 15-20 минути.