От този адрес изтеглете файла FileZilla_3.3.2.1_win32-setup.exe  (recommended) на вашия компютър ( или съответно версията, която е най-подходяща за вашата операционна система и хардуер).

След като свалите програмата кликнете върху иконата й, за да започнете инсталирането на FileZilla.

СТЪПКА 1
След като кликнете върху иконата на FileZilla се появява първия от инсталационните панели, от който трябва да изберете езика на програмния интерфейс, т.е. езика на който ще четете надписите докато работите с програмата. FileZilla поддържа множество езици, между които е и българския и разбира се е препоръчително да изберете него. След това натиснете бутона „ОК“.

СТЪПКА 2
Следващия панел който се отваря е Лицензионното споразумение. FileZilla е безплатен софтуер и се намира под защитата на GNU General Public License (GPL). За повече информация вижтеwww.gnu.org и www.opensource.org. За да ползвате FTP клиента трябва да сте съгласен с условията на Лиценза, затова кликнете върху бутона „Съгласен“.

СТЪПКА 3
От следващия панел който се отваря трябва да изберете кои компоненти на FileZilla желаете да бъдат инсталирани. Можете да избирате между 3 типа инсталации – Стандартна, Пълна и Потребителска. Препоръчително е да изберете стандартния тип инсталация, за да избегнете инсталирането на ненужни компоненти. След това натиснете бутона „Напред“.

СТЪПКА 4
От този панел трябва да изберете мястото на компютъра ви, където ще се съхранява FTP клиента FileZilla. По подразбиране програмата създава папка FileZilla в C:\ProgramFiles и помества програмата в тази папка. За да я разположите на друго място натиснете бутон „Преглед“. За да продължите инсталирането на програмата натиснете бутон „Напред“.

СТЪПКА 5
От следващия панел трябва да изберете папка в Start-менюто, в която желаете да създадете препратки към файловете на FileZilla. Папката, в която препратките ще се поместят по подразбиране, носи името FileZilla. Ако желаете можете да укажете и друго название. За да продължите инсталирането натиснете бутон „Напред“.

СТЪПКА 6
От следващия панел трябва да изберете степента на защита /сигурност/ на програмата. В режим Use Secure Mode програмата не записва никакви пароли. Препоръчително е да изберете тази опция ако до компютъра имат достъп няколко души. Ако компютъра се ползва от няколко души с отделен профил, тогава от второто меню на същия панел изберете опцията use registry – така всеки от ползвателите на компютъра със свой собствен профил ще може да стартира програмата самостоятелно от профила си.
Ако до машината имате достъп само вие тогава е препоръчително да изберете опциите Do not use secure mode и Use XML file. Когато сте готови с настройките натиснете бутон „Инсталирай“.

СТЪПКА 7
Последния панел съдържа съобщението, че инсталацията на FileZilla а завършила успешно. Кликнете върху бутон „Затваряне“, за да затворите панела и да приключите инсталирането.

След като инсталацията на FTP клента е приключила на екрана вашия компютър може да видите изведената икона на FileZilla:

Кликнете върху нея, за да започнете да ползвате програмата.

СТЪПКА 8
След като кликнете върху иконата на FileZilla се отваря панела за работа с програмата.
В прозореца „Локален сайт“ се виждат вашите папки, а в прозореца под него – вашите файлове. След като се свържете с отдалечения ftp-сървър ще можете да преместите файловете и папките от своя компютър като просто ги „заловите“ с мишката и ги „влачите“ надясно до прозореца с надпис „Отдалечен сайт“, където трябва да ги „пуснете“.

Друг начин да качвате или да сваляте файлове чрез FileZilla е като маркирате набелязания файл или папка и кликнете с десния бутон на мишката. Появява се контекст-меню с множество опции. За да прехвърлите веднага файла или папката натиснете върху най-горния бутон на менюто с надпис „Ъплоуд“.

За да осъществите връзка с вашия хост, където ще поместите файловете от сайта си, трябва да разполагате със следните данни:

1. FTP Адрес
2. Потребителско име
3. Парола
4. Порт: 21

Данните ще получите от нас при регистрацията на хостинга си.

Попълнете тези данни в полетата в горната част на панела и натиснете бутона „Бърза връзка“.

Ако не можете да се свържете успешно, пуснете „Пасивен режим“. Това се прави като от горното меню натиснете бутон „Редактиране“ и след това „Настройки“. От панела който се зарежда кликнете върху връзката „Firewall настройки“ от дясното меню и сложете отметка в квадратчето срещу надписа „Пасивен режим“.